2023-06-09

Vad händer i Smålands Gille Nr 4

Inför sommaren vill jag gärna skicka en kort gilleshälsning med lite information om vad som hänt sedan förra utskicket och ge en föraning om vad vi planerar för den närmaste tiden.
  • 2 maj Visning av Sankta Birgittas Kapell
  • 3 maj Teaterbesök
  • 11 maj Sparkassans dag
  • 18 maj Kristi Himmelfärdsdag
  • 6 juni Sveriges Nationaldag
  • Söndagar i juli och augusti – öppet hus med guidad visning
  • 10 september Folknöjesdagen
  • 23 september 150-års-fest

Nyligen genomförda aktiviteter

2 maj Visning av Sankta Birgittas Kapell

Ett tjugotal gillessystrar och -bröder deltog i en guidad visning av Sankta Birgittas kapell. Vi fick en mycket intressant berättelse om kapellets historia och om de nära kopplingarna till familjen Carnegie och den omfattande bruksverksamhet som familjen bedrev i grannskapet. Vi fick också veta att kapellet var mycket populärt för dop, vigslar och begravningar. Som avslutning åt vi en lunch på hotell Waterfront.

3 maj Teaterbesök

14 medlemmar hade nappat på erbjudandet att se en moderniserad version av Processen på Göteborgs Stadsteater.

11 maj Sparkassans dag

Smålandsstugan var full till sista plats når Sparkassan hade årsmöte, vinstdragning och festmiddag. Vinster för sammanlagt mer än 20 000 kr lottades ut. Extravinsten en fribiljett till 150-års-kalaset vanns av Birgit Lindblad. Festmenyn innehöll bland annat Gubbröra, Varmrökt lax och vin.

Enligt hörsägen var det som vanligt mycket hög stämning och måltiden smakade utmärkt. Själv var jag på annat håll och ”provlyssnade” på de artister som ska underhålla oss på 150-års-festen. Jag var Jättenöjd!

18 maj Kristi Himmelsfärdsdag

Enligt traditionen hade vi öppet hus och servering i Smålandsgården. Det var en fantastiskt fin försommardag med mycket folk i Slottsskogen. Ett tiotal gillesmedlemmar ställde upp och skötte servering och guidning. Vi hade cirka 200 besökare i stugan och vi sålde 6 hela ostkakor. Allt var slutsålt långt före stängningsdags.

Mona Olofsson, i tidstypiska kläder, gick omkring, sålde strutar med Grännapolkagrisar, och berättade om Gillet. Minst tre nya medlemmar anmälde sig under dagen.

6 juni Sveriges Nationaldag

Smålandsgården var öppen för visning och vi serverade kaffe med ostkaka. Vädret var perfekt och därför var det troligtvis nytt besöksrekord i Slottsskogen. Som tur är hade 15 gillesmedlemmar svarat på vårt upprop om hjälp med arrangemanget. Vi hade mer än 300 gäster i stugan och serverade mer än 150 portioner ostkaka. Hela tiden var det mycket folk både inne i stugan och vid serveringsborden i trädgården. Vi som var där och arbetade träffade många intressanta och trevliga gäster och vi hade riktigt roligt.

Klockan 18:00 började vårt Nationaldagsfirande för Gillets medlemmar. 38 personer deltog. Enligt traditionen fick vi bubbel till fördrink. Högtidstalet var som vanligt författat av Sven Wallerstedt men eftersom han inte kunde vara med framfördes talet av Allan Andersson (texten finns nu på Gillets hemsida).

Efter klockringningen var det dags att sätta sig till bords och äta en lyxlandgång, som sköljdes ner med gott vin. Vid kaffet ledde Carl David Sandberg allsång och ackompanjerade på sin klaviatur. När Rune Lundberg tackade för kvällens arrangemang sammanfattade han med att det varit en genuint god 
Smålandsgilles kväll.

Kommande aktiviteter

Söndagar i juli och augusti – öppet hus med guidad visning

I sommar planerar vi att ha Smålandsgården öppen för guidad visning några söndagarna i juli och augusti. Exakta tider kommer att finnas på hemsidan.

Visningarna är en del i vårt åtagande mot staden för att få disponera Smålandsgården men de är också en möjlighet att sprida kunskap om Gillet och Småland. Ta gärna chansen till en utflykt till Slottsskogen och Smålandsgården vid något av visningstillfällen och ta med vänner och bekanta. Förutom att uppleva en vacker miljö är chansen stor att träffa Gillessystrar, -bröder och andra trevliga personer.

Vi behöver också bli flera personer som guidar. Det krävs inga särskilda förkunskaper eftersom vi arbetar flera tillsammans. Man lär sig mycket om Smålandsgården, man har roligt och man träffar intressanta människor. Har du lust att vara med och hjälpa till så kontakta Marianne Lindgren.

10 september Folknöjesdagen

Nästa tillfälle att äta ostkaka på Smålandsgården är på Folknöjesdagen. Då brukar det vara mycket folk i Slottsskogen och många bröder och systrar brukar titta in i Stugan. Hela programmet för dagen är inte klart ännu men reservera dagen i almanackan och håll utkik på hemsidan.

23 september 150-års-fest

Den största händelsen i Gillet på många år är vår 150-års-fest som blir den 23 september i Frimurarlogen, den lokal där Smålands Gille i Göteborg bildades den 13 mars 1873. Det blir en fest med god mat & dryck och härlig underhållning i småländsk anda. Vi vill att så många som möjligt av Gillets medlemmar ska komma, gärna med sina respektive eller en god vän. Därför har Gillet subventionerat mer än halva kostnaden. Man får mycket för pengarna, vilket vi smålänningar bruka Gilla.

På den inbjudan som alla medlemmar har fått står hur man anmäler sig. Det finns en gräns för hur många som kan få plats. Först till kvarn Gäller….

Sista anmälningsdagen är 20 juni 2023

Gilleshälsningar

Kenth Jendhammar