2023-11-10

Vad händer i Smålands Gille Nr 5

Dags igen för en kort gilleshälsning med lite information om vad som hänt sedan förra utskicket och lite information om vad vi planerar för den närmaste tiden.


     Genomförda aktiviteter

Söndagar i juli och augusti – öppet hus med guidad visning.

I sommar har vi haft Smålandsstugan öppen för visning vid 7 tillfällen. Glädjande nog har vi haft många intresserade besökande. Utöver att sprida kunskap om Smålandsgården och Gillet har vi också, vid dessa tillfällen, kunnat värva några nya medlemmar.

10 september – Folknöjesdagen.

Vi hade tur med vädret. De flesta personer, som var ute och flanerade i Slottsskogen samlades i vår trädgård, ditlockade av musikunderhållning av Gillesmedlemmen Leif Allvins orkester Swingwartz.

Vi tangerade rekordet för sålda ostkakor och våra gäster dröjde sig kvar ovanligt länge för att njuta av samvaron och musikunderhållningen.

23 september 150-års-festen.

130 personer samlades i Frimurarlogen, den lokal där Smålands Gille i Göteborg bildades, för att fira vårt 150-årsjubileum. Det var en fest med god mat & dryck och härlig underhållning i småländsk anda. Vi har fått många uppskattande kommentarer till festkommittén. Det kommer ett stort reportage i nästa årsbok.

26 september – Gillesgolfen

Årets gillesgolf samlade 8 deltagare – något färre än vanligt eftersom det var förbud att köra golfbil på banan. Det var en fin dag och en spännande tävling. Segrare blev Nils Wallerstedt och Östen Gustafsson vann deltävlingen ”Longest drive”.

19 oktober – ärtmiddag

Höstens första ärtmiddag hade samlat ett 25-tal medlemmar. Något färre än vanligt men det berodde dels på höstförkylningar och dels på ett annat konkurrerande arrangemang. Stämningen var hög och ärtsoppan fick som vanligt högsta betyg.

Till kaffet visade Stig Fredriksson ett bildspel med intressanta bilder från Gillets historia.

7 november – tisdagssammankomst

15 gillessystrar och 2 gillesbröder samlades i Smålandsstugan till en läcker landgång med valfri dryck, en hembakad Gustav Adolf bakelse till kaffet och en träff i släktforskningens tecken. Lisbet Rodin, ordförande i Göteborgsregionens släktforskarförening GRS, berättade om föreningens verksamhet och gav en inblick i släktforskning och den numera spännande DNA-forskningen.

Kommande aktiviteter

16 november – ärtmiddag

Årets sista ärtmiddag. I samband med kaffet kommer Ove Sjöstrand underhålla oss med sin film: Från Drömmarnas kaj till Klippan i Göteborgs hamn. Anmälan, som vanligt, till Stellan Björkman

19 november - 11-15 Öppet hus med servering och försäljning av hembakat bröd mm


Missa inte årets sista tillfälle att komma till stugan, äta ostkaka och köpa hembakat. Tag gärna med er vänner och bekanta på en trevlig promenads i Slottsskogen och avsluta med kaffe och ostkaka från Vrigstad i vår fantastiska stuga.

22 november – kl. 11. Sören Kabell berättar om våra bonader

Gillet har förmånen att få Sören Kabell fr Unnaryd på besök för att berätta för oss om våra bonader. Sören Kabell har jobbat med bonaderna på Bonadsmuseet i Unnaryd i många år.  Han är mycket kunnig och en inspirerande och engagerad föreläsare. Sören är även medlem i Smålands gille.

Vi har ju alla sett bonaderna som fyller mycket av väggytan i stugan. Kanske har vi tänkt att det skulle vara intressant att veta mera om dem? Eller så finns de bara där, pryder stugan, men vi funderar inte så mycket mera på dem? Bonaderna är ett kulturarv och har mycket att berätta.

I pausen blir det något enklare att äta, till självkostnadspris.

Missa inte chansen att lyssna till Sören Kabell och få lära och veta mera om våra bonader. Det finns några platser kvar. Anmäl att du kommer till Kenth Allansson på e-mail: ke.all@hotmail.com eller tfn. 072-514 12 22 senast 19/11 2023.

9 december – kl. 15. ( ev. tidigare) Julbord i Gräfsnäsgården

Det blir gemytlig samvaro, underhållning och god mat till ett subventionerat pris. I år blir det extra högtidligt eftersom vi, även i år, får besök av ett mycket proffsigt luciatåg från Wendelsbergs folkhögskola. Om våra planer går i lås kommer vi att starta lite tidigare med en extra aktivitet. Boka in dagen redan nu. Inbjudan kommer via mail och på hemsidan senare.


Gilleshälsningar

Kenth Jendhammar