2024-06-25

Reseskildring från kommittén för Smålandsresan lördag 24 augusti

I Bertil Holmens arkiv
Resekommittén för Smålandsresan, för dagen  förstärkt med Ingela Carrvik, gjorde en rekognoseringsresa den 19 juni. Vi sökte bästa vägen till de olika resmålen och prövade de tänkta matställen. På plats hade vi hjälp av Bertil Holmén, som även var vår guide på förra resan 2006, och av Sören Kabell från Bonadsmuseet i Unnaryd.

Bertil tog oss till de platser i Femsjö som är viktiga i Gillets historia och berättade engagerat om andra sevärdheter, som vi passerade.

Vi besökte naturligtvis den plats i Skubbhult där Smålandsstugan stod när Abraham Sjögren köpte den åt Gillet. Vi åkte också genom det vackra Gullanabba där stugan enligt många ortsbors utsagor ursprungligen kan ha uppförts och senare flyttats till Skubbhult.

Vid tiden för Smålandsstugans flytt till Slottsskogen bodde Abraham Sjögren på Bästås. Egendomen ägs numera av utomstående. Vi stannade utanför och kunde ana att gården en gång hade varit en ståtlig bostad åt en visionär person. Abraham Sjögrens grav liksom berättelserna om hans storslagna begravning förstärker den bilden. Graven ligger vid Långaryds kyrka. Där finns också ett litet hembygdsmuseum, Tiondeboden, som kanske kan inspirera oss att göra något snarlikt i vår visthusbod.

Vi åt lunch på Alebo Pensionat i Unnaryd. De serverade en mycket välsmakande Wallenbergare och det fanns ett stort och fräscht salladsbord, allt inramat i en smakfull miljö. Alebo är egentligen stängt på lördagar men vi har gott hopp om att övertala dem att öppna för oss. I så fall har vi hela restaurangen för oss själva och alla förutsättningar för en mycket smakfull och trevlig lunch.

Unnaryds Bonadsmuseum och hembygdspark har mycket sevärt, utöver bonaderna. Man har t. ex. lovat att starta vadmalsstampen när vi kommer. Vi får naturligtvis se och höra berättelserna om de bonader som vi har deponerat hos Bonadsmuseet och få möjlighet att provsitta i vår s.k. Prostastol, som också finns där.

Bertil Holmén har lovat att bjuda in oss till sitt privata arkiv där han förvarar de föremål han tillverkat och samlat ihop.

Vi i resekommittén är mycket nöjda med vår provtur och är övertygade om att vi får en givande och trevlig Smålandsresa i augusti.

30 personer har anmält intresse för resan. Ytterligare några får plats i bussen. Även gäster är välkomna. Information om hur man anmäler sig och betalar resan, 750 kronor per person, kommer i dagarna.

Resekommittén

Kvibille gästis, förmiddagskaffe


Södra Unnaryds bonadsmuseum
Alebo PensionatUnnaryds bonadsmuseum och hembygdsparken