2006-01-31

Ingvar Kamprad årets smålänning, 80 år 2006.

Ingvar Feodor Kamprad föddes den 30 mars 1926. Han växte upp på gården Elmtaryd i Agunnaryds socken utanför Älmhult. Namnet Feodor är efter fadern, som tog över gården vid 25 års ålder 1918 och som hade tagit studenten på Spyken i Lund. Farfadern Achim Kamprad invandrade 1896 till Småland från Tyskland med sin hustru Franziska, kallad Fanny, och de två små sönerna. Efter makens tragiska död 1897 drev Fanny gården vidare - ensam i ett främmande land - och lyckades övervinna svårigheter och motgångar tack vare seg energi och ledartalang.
Gården Elmtaryd, där Ingvar Kamprad växte upp, lär ha varit den största i trakten, 450 hektar. Farfarsfar var en förmögen godsägare i Sachsen, död 1890, och släkten på hans mors sida hade den största livsmedelsbutiken i Älmhult.
Ingvar Kamprad började sälja tändsticksaskar i 5-6-årsåldern. Han cyklade runt i bygden som 10-åring och sålde allt från tändsticksaskar och frön till julglitter och fisk.
Företaget IKEA grundades den 15 juli 1943 av Ingvar Kamprad, då sjutton år gammal Fadern som fick teckna firman åt sin omyndige son gav honom registreringsbeviset som present vid realexamen. IKEA står för ngvar amprad lmtaryd gunnaryd. Från början sålde man pennor, tavelramar, klockor, smycken, nylonstrumpor, plånböcker och annat som Ingvar Kamprad kom över. Möbler började inte säljas förrän 1947 och 1955 började man sälja egendesignade möbler, som beställdes hos möbelindustrin. Från början sålde Kamprad varorna per postorder, men efter ett tag öppnades en affär i Älmhult. Där invigdes 1958 ett varuhus som fick stå modell för kommande etableringar. Företaget ägs numera av en stiftelse registrerad i Nederländerna. Kamprad-sfären består förutom av IKEA av de två fristående koncernerna IKANO och Inter Ikea Systems.
IKEAs företagsidé är att "Erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många som möjligt får råd att köpa dem."
IKEAs sortiment omfattar numera inte bara möbler utan också annan heminredning såsom lampor, mattor etc. Man kan säga att IKEA säljer allt under ett tak.
Ingvar Kamprad är en av efterkrigstidens stora företagsgrundare och företagsledare samt en föregångare på flera områden, bl.a. inom distribution och produktionsanpassad produktframtagning. Han har engagerat sig djupt för att bibehålla och utveckla den starka företagskultur som präglar IKEA. Nyckelorden för honom är annorlunda lösningar, ödmjukhet och viljestyrka, föredöme och kostnadsmedvetande. Det typiska i IKEAs företagskultur har sagts vara "det småländska ursprunget". "Att vända på slantarna, att hitta annorlunda lösningar, en enkelhet i ett sätt att vara." Yttringar av denna IKEA-anda är att i Älmhult finns inga direktionsmatsalar, inga särskilda parkeringsplatser för chefer, alla stämplar. ("Småland", 1995)
Många har imponerats av den entreprenöranda, målmedvetenhet, framåtanda och idoghet som Ingvar Kamprad har visat och de resultat han åstadkommit under mer än 60 år med IKEA. Detta har lett till ärebetygelser, bl a i Göteborg, där han fått dels ett hedersdoktorat vid Handelshögskolan, dels Handelskammarens utmärkelse för "avgörande insatser för Västsveriges näringsliv". De är bara exempel på hans många utmärkelser.
Ingvar Kamprads framgångar och IKEAs expansion har rönt stor uppmärksamhet långt utanför vårt lands gränser. I en artikel i Fortune maj 2004 nämns hans ekonomiska sinnelag, t ex att han flyger ekonomiklass, åker buss och tunnelbana och kör en 10 år gammal Volvo. Sådan sparsamhet känner många smålänningar igen.
Ingvar Kamprad bor i en villa utanför Lausanne i Schweiz (hyr av IKEA) med hustrun Margaretha. Sönerna Peter, Jonas och Mathias arbetar inom IKEA- och IKANO-koncernerna.
Sagt av Ingvar Kamprad:- Jag har mobiltelefon, men har aldrig den på. Jag kan kontakta omvärlden men omvärlden kan inte kontakta mig. (2003)
- Felrädsla är byråkratins vagga och all utvecklings fiende. Inget beslut får göra anspråk på att vara det enda r ätta. Det är handlingskraften bakom beslutet som avgör dess riktighet. Det måste vara tillåtet att göra fel. (1976)
- Endast den som sover gör inga fel. Att göra fel är den handlingskraftiges privilegium - den som förmår att göra om och rätta till. (1976)
- Ditt och mitt initiativ är det avgörande. Vår förmåga att ta ansvar och fatta beslut. (1976)
- Den starke är alltid positiv och arbetar framåt. Det är alltid de positiva människorna som vinner. De är alltid till glädje för sin omgivning och sig själva. Men att vinna betyder inte att någon annan måste förlora. De finaste segrarna är de som saknar förlorare. (1976)
- Det jag är mest stolt över i mitt liv är att jag har lyckats skrapa ihop ett sådant fint gäng av goda medarbetare. De som verkligen har förstått vad det är vi jobbar för. De är ödmjuka, entusiastiska och viljestarka. (2003)
- Det jag är missnöjd med är att det har blivit lite för mycket avdelningstänkande, revirpinkeri, man jobbar inte riktigt bra tillsammans. Sådant jobbar jag emot. (2003)
- Jag är inte rädd för att dö, men jag är för nyfiken för att dö, har för mycket kvar att göra. Jag måste hitta vägar för att förmedla vår kultur in i framtiden. (2003)
- Det viktigaste är att vi tillhör framtidsföretagen som bryr sig om världen. (2003)
 
FramtidenI en intervju i Aftonbladet 2003 svarade han på frågan om han är orolig för IKEAs framtid " Ja, grundat på en nervositet, att aldrig vara nöjd, att aldrig vara framme".
Samtidigt arbetar han internationellt, bl a med expansionen i Östeuropa och Ryssland. Idag fullt verksam i flera länder arbetar han framsynt för ett långsiktigt IKEA.
LitteraturBertil Torekull: Historien om IKEA: Ingvar Kamprad berättar för Bertil Torekull. Wahlström och Widstrand, Stockholm 1998   (uppdaterad 2003).
Stellan Björk: IKEA : entreprenören, affärsidén, kulturen. Svenska förlaget, Stockholm 1998.
Småland, Brevskolan, Stockholm 1995. Kapitlet "En möbelhandlares testamente", sid. 85-89.