2024-06-10

Referat från 6 juni - kvällen i Smålandsstugan

Trubaduren Emil Andersson underhåller
Som vanligt var Smålandsstugan fullsatt när Smålands Gilles medlemmar firade Sveriges Nationaldag. Vi brukar servera välkomstdrinken och hålla högtidstalet framför stugan men i år överraskades vi av en regnskur och fick flytta inomhus. 

Som vanligt hölls talet av Sven Wallerstedt. Han överraskade oss genom att inleda med att deklamera och sjunga Atterboms dikt – ”Till skogs en liten fågel flög”. Vi fick sedan en mycket trevlig och tänkvärd berättelse om unison sång förr och nu och roades särskilt med finurligt instoppade sånginslag.

Sven underströk att Smålands Gille startades av sångare och att sången alltid hade varit viktig vid Gillets sammankomster. Exempel som nämndes var ”Smålandssången” av syskonen Widéen, Johan Malcolms dryckesvisor och ”Alla är vi punchens vänner” av Bengt Olsson.

Vi serverades en lyxlandgång tillsammans med vitt vin eller måltidsdryck och kaffe med en liten glassbakelse.

Trubaduren Emil Andersson underhöll oss med sång och dragspelsmusik. Hans repertoar var omväxlande och välvald. Emil visade att han är en proffsig underhållare med ett ledigt och trevligt framförande. Stämningen var hög och många av oss sjöng med i de välkända texterna. Det kändes tydligt att Sven Wallerstedts tal om glädjen och kraften hos unison sång hade öppnat våra sinnen och stimulerat oss att med liv och lust delta i sångunderhållningen. När Emil ville sluta insisterade vi på extranummer. Kvällen avslutades naturligtvis med Smålandssången, som vanligt med Sven Wallerstedt som försångare.

När vi gick ut i den vackra försommarkvällen tänkte säkert några av oss på Nationaldagen och hur lyckligt lottade vi är som lever i ett fredligt land med demokrati, allemansrätt och tillgång till en vacker natur.

/Kenth Jendhammar